Kunstutstellinga “Glade Amatørar” i februar på Galleri N. Bergslien

Kunstutstellinga “Glade Amatørar” i februar på Galleri N. Bergslien

Kulturkomitéen arrangerte i februar ei biletutstelling med to av bygdas lokale kunstnarar, Ragnhild Kleivkaas og Elsa Garatun. Offisiell opning av “Glade Amatørar” var torsdag 26. februar 2015 kl. 18.00, og utstellinga var open fram til sundag 1. mars.

Elsa Garatun

vaks opp i Øvre Eidfjord. Som vaksen har ho budd i Ulvik, Oslo, Bergen, Hemsedal, Årebrot i Sunnfjord, Florø, Jølster, Gol og Voss før ho vende attende til heimbygda i 2008.

Så lenge ho kan minnast, har Garatun vore oppteken av teikning og måling, men det var fyrst i vaksen alder at ho verkeleg tok arbeidet på alvor.

I 1993 mottok eidfjordingen Hemsedal kommunes kulturstipend, og frå 1996 til 1998 gjekk ho på Kunstskolen i Bergen. Garatun har også delteke på diverse kurs i akvarell, akryl, grafikk og teikning

Dei media og materialar som Garatun nyttar seg av, er særs ulike; frå små akvarellar og blyant-/tusjteikningar til større måleri i akryl eller olje. Motiva har som regel utgangspunkt i menneske, dyr eller natur.

I mai 1998 var ho med på Kunstskolen i Bergen si framsyning av workshop-prosjekt. Seinare har Elsa Garatun halde separatutstellinger i Austmarka på Finnskogen i 2006 og på Galleri Hardangerkunst i Grimo i september 2011 med utstellinga Fjell og fjøre – og litt til. Her synte ho fram eit allsidig utval av måleri, teikningar og akvarellar.

Ho deltok også på Distriktsutstellinga i Sogn og Fjordane i 2000 i regi av Sogn og Fjordane Kunstnarsenter. Her vart måleriet “Koppen min” plukka ut av ein fagjury til å vera eitt av dei 28 verka som skulle få delta. Utstellinga var elles på turné til 16 stader i fylket, mellom anna til Florø i november.

Garatun har også vore med på mange andre fellesutstellingar, handverksmesser og andre arrangement, til dømes på Gol, i Jondal, i Kinsarvik og Lærdal. Sjølv har ho i liten grad teke initiativ for å få synt fram arbeida sine.

Elsa Garatun har ein naturalistisk stil og nyttar gjerne sterke fargar. Ho er glad i fjell og gråstein og lèt seg ofte inspirera av inntrykka frå naturen – og den er ikkje langt vekke, der ho bur i Øvre Eidfjord.

 

Ragnhild Kleivkås

vaks opp på ytre Levang i det som no heiter Leirfjord kommune (tidl. Nesna) på Helgeland i Nord-Noreg.

I 1965 gifta Ragnhild seg med Sjur Olai Kleivkås og busette seg i 1972 i Eidfjord. Ved sida av arbeidet med bileta har Ragnhild ein del år arbeidd i barnehage i heimbygda.

Ragnhild fortel at ho, så lenge ho kan minnast, har likt å sitja med blyanten og teikna og å sjå på ulike bilete. I starten var det vel helst hennar eigne born og born i barnehagen som fekk glede av teikneinteressa hennar. Fotoapparatet hadde også tidleg ein viktig plass i kunstnarlivet til Ragnhild. I eit intervju med Hardanger Folkeblad i 1996 fortalde ho at Eidfjord byr på mange spanande motiv for den som likar å sjå verda kring seg gjennom linsa. Det å fanga ljoset har Ragnhild Kleivkås vore særleg oppteken av, og då er det stemningane tidlege morgonar og seine kveldar ho gjerne jaktar på.

Ho har gjennom åra gått mange kurs. Som ung tok ho fleire brevkurs, og etter kvart deltok ho på kurs med kjende og dugande lærarar.

Ragnhild har for ein stor del nytta akvarell, tusj og pastell, men i dei seinare år også ein del olje. Ofte blandar ho dei ulike teknikkane.

– Bilete skal vera glade, ha ei stemning eller ei historie, tykkjer Ragnhild. Som regel har ho ingen ferdig plan for korleis eit bilete skal verta når ho startar opp. Dermed jobbar ho helst etter innfallsmetoden.

Ragnhild har vore representert på fleire salsutstellingar dei siste 15 åra. Fyrste gong var våren 1996 i Ullensvang Privatbank/Fokus Bank i Øvre Eidfjord. På hausten same år vart teikningar og måleri også utstelte i Ullensvang Privatbank sine lokale på Lofthus. Også i 1999 og 2000 hadde Kleivkås utstellinger her.

I oktober 1998 stelte Ragnhild ut saman Anne Karin Lothe hjå Kjetil Dagestad i Kunst og Ramme i Odda. Same år kunne ein sjå målarstykka hennar som jolautstelling på Vik Pensjonat i Eidfjord

Vestlandskappleiken vart arrangert i Granvin i oktober 2000, stelte ho ut saman med Monica Kjærsten Tveit og Torbjørg Nordsletten på Granvin bibliotek.

I juni 2002 vart Midt-Nordisk kunstfestival arrangert på Inderøy i Nord-Trøndelag. Her deltok Ragnhild på ei fellesutstelling. I august 2004 heldt eidfjordingen separatutstelling på Utfløttarfestivalen i heimbygda, Levang på Helgeland. I 2010 stelte ho ut under Matkulturfestivalen i Øvre Eidfjord.

Dessutan har ho illustrert i diverse blad og jamvel i eit par bøker. Mange i Eidfjord har hatt glede av at kunstnaren har laga plakatar og illustrasjonar til ulike arrangement. Gjennom alle år har ho elles hatt oppdrag frå private og foreingar i høve som brudlaup, barnedåpar, bursdagar og anna. Ho – og truleg særs mange born – har også gjennom mange år hatt stor glede av å kunna nytta teikningar i arbeidet og kommunikasjonen med dei små i barnehagen. På dette viset har Eidfjord kommune – på ulike vis – i mange år hatt stor nytte av dei kunstnarlege ferdigheitene til Ragnhild Kleivkås.

Publisert av Admin.

Gjertrudvennene er en forening under opparbeiding. Det skjer i Norge at en avdød ikke har verken pårørende eller venner ved livets ende, og da blir det kommunal gravferd.. Det er en meget trist situasjon når kapellet står tomt under seremonien. Vi - Gjertrudvennene - vil forsøke å være til stede i slike begravelser/bisettelser. Vi vil være medmennesker og venner. Vi trenger støttespillere over hele landet. Se vår nettside for nærmere informasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *